Menu weselne

Menu weselne

Wesele to impreza, którą Państwo Młodzi i ich goście powinni zapamiętać na długie lata. Liczy się więc nie tylko atmosfera i zabawa, ale także menu. Obojętnie czy zdecydujemy się na klasyczne dania, czy zaszalejemy z egzotycznymi potrawami, menu powinno być przemyślane.

Potrawy weselne powinny wyglądać apetycznie, a jeszcze lepiej smakować. Tort ślubny to kolejny element, którym można zachwycić gości. Warto więc poświęcić trochę czasu na planowanie uczty weselnej.

Dobrym i starym zwyczajem jest powitanie gości kieliszkiem szampana. To miły gest, który zjednoczy i wprawi wszystkich w dobry nastrój do świętowania. Państwo Młodzi mogą po wypiciu szampana rzucić kieliszkami za siebie, by rozbite szkło przyniosło im szczęście.

Po zajęciu miejsc przy stole, gościom najczęściej serwuje się klasyczny rosół lub barszcz czerwony. Jednak coraz częściej Państwo Młodzi wybierają oryginalniejsze zupy, takie tak krem z borowików lub elegancko podany żurek. Następnie na stole pojawiają się mięsa – schaby, rolady, drób – nie tylko na ciepło, ale i na zimno, na przykład w galarecie. Dobrym zwyczajem jest serwowanie ciepłych posiłków także po północy, aby goście poczuli się lepiej, jeśli przesadzili z toastami.

Klasyczne uczty weselne przeważają. Tylko niewielka część Młodych Par decyduje się na szwedzkie stoły, na których wystawiane są potrawy, a goście sami podchodzą i nakładają sobie porcje. Więcej osób decyduje się natomiast na kulinarne szaleństwa, takie jak półmiski owoców morza.

Obowiązkowy punkt weselnej uczty to deser. Najczęściej wybierane są lody, ciasta, a po zmroku efektownie wyglądające płonące desery, ale przede wszystkim najważniejszy jest tort. Państwo Młodzi mogą przebierać w smakach ciast, kremów i dodatków. Kształty, wielkość i układ ciast także zależą od wyboru małżonków. Często wygląd tortu dobierany jest do koloru dodatków Państwa Młodych lub wystroju wnętrza sali weselnej. Coraz chętniej małżonkowie decydują się na torty okazałe i bardzo dekoracyjne. Smakowo stawia się na lekkie i naturalne torty, na bazie na przykład bitej śmietany. Nie mogą mieć zbyt intensywnego smaku. Powinny współgrać z innymi potrawami.

Jeszcze niedawno tort podawany był dopiero o północy. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Zdecydowanie lepiej podać deser zaraz po daniu głównym. Wszyscy goście będą mogli wówczas podziwiać wygląd tortu. Północ natomiast najlepiej zostawić na zabawy weselne, takie jak oczepiny.

Wybierając menu należy dostosować je nie tylko do swoich upodobań, ale wziąć pod uwagę także preferencje gości. Miłym gestem jest zapewnienie wegetarianom lub alergikom dań zmodyfikowanych tak, by nasi goście nie musieli oni niczego sobie odmawiać.

powrót