Planowanie wesela

Planowanie wesela

Wesele jest uzupełnieniem ceremonii zaślubin. Daje możliwość, by wśród bliskich osób cieszyć się szczęściem związanym z wejściem na nową drogę życia. Podczas samego ślubu, nie tylko Młoda Para, ale i goście są za bardzo rozemocjonowani i dlatego w pamięci wszystkich najbardziej zostaje wesele.

Planując taką uroczystość, ważne jest by pamiętać o kilku kluczowych sprawach.

Ważny jest wybór miejsca. Jeśli pozwalają na to warunki, a gości będzie niewiele, wesele można urządzić w domu. Warto jednak zainwestować w obsługę cateringową, by nikt z naszej rodziny czy znajomych nie musiał spędzać większej części wieczoru w kuchni. Oszczędzi to także późniejsze sprzątanie, ponieważ firmy takie działają kompleksowo.

Wygodniej jest jednak wynająć salę weselną. Jeśli większość gości jest przyjezdnych, warto skorzystać z oferty przyhotelowych restauracji. Zapewniają one nocleg dla gości, a także pokój dla nowożeńców, gdzie mogą oni się przebrać, poprawić makijaż czy chwilę zrelaksować. Przed wyborem restauracji trzeba jednak przemyśleć jej wybór. Catering powinien być sprawdzony, czyli taki, który jest polecany przez znajomych. Dodatkowo liczy się także profesjonalne podejście restauracji – to, jak szybko zareagowali na propozycję współpracy i jakie jest nasze pierwsze odczucie przy spotkaniu w restauracji.

Jeśli ślub ma odbyć się latem, warto zadbać o to, by restauracja miała taras lub ogród. Daje to możliwość zapewnienia gościom dodatkowych rozrywek. Palacze mogą w wyznaczonych miejscach spokojnie zapalić. No i jest jeszcze jeden plus ładnego ogrodu przy restauracji: jest to ciekawe miejsce na sesję fotograficzną Młodej Pary. Szczęśliwi małżonkowie bardzo ładnie prezentują się na zdjęciach na tle naturalnej zieleni i kwiecistego ogrodu.

Wesele może przybierać wiele form: polska tradycja zakłada, że przy honorowym stole siedzą Państwo Młodzi ze świadkami, a przy długich biesiadnych stołach pozostali goście. Jednak coraz bardziej modne stają się bankietowe okrągłe stoły, przy których wcześniej Państwo Młodzi planują odpowiednie usadzenie gości. Ważne, by atmosfera przy stołach była przyjemna, bo przenosi się ona na całą zabawę weselną. Można także przygotować wesele ze szwedzkim stołem. Taka forma zakłada głównie stojącą formę konsumpcji, jest więc rzadko spotykany rodzaj uczty weselnej. Osobom starszym czy dzieciom nie będzie w takiej pozycji wygodnie bawić się całą noc.

Wybór oprawy muzycznej jest bardzo istotny. Dobra orkiestra może zapewnić wspaniałą zabawę, mimo innych, małych niedociągnięć. Źle dobrana muzyka może natomiast całkowicie zepsuć wesele. Ważne, aby zadbać o to, by muzycy w połowie wesela nie zasnęli przez nadmiar alkoholu.

Według polskiej tradycji, stoły weselne powinny się uginać pod ciężarem jedzenia i alkoholu. Zwykle na przybyłych gości czekają już stoły zastawione zimnymi przekąskami lub od razu podawany jest ciepły obiad. Stanowi on dobrą bazę pod alkoholowe szaleństwa weselne. Po obiedzie przychodzi czas na przekąski i wówczas też zaczynają się tańce. Menu powinno być dostosowane do pory roku; gorący barszcz w upalny dzień nie spotka się z entuzjazmem gości. Przy wyborze mięs, lepiej postawić na przewagę drobiu i cielęciny. Wszyscy goście czekają także na gorący posiłek nad ranem, który bardzo poprawia samopoczucie. Ważne, żeby zachować umiar: jeśli wesele ma być tradycyjnie polskie, lepiej odpuścić sobie serwowania wymyślnych dań z innych krajów. Klasyczną kuchnię świetnie urozmaicą ryby i dziczyzna. Warto także od początku wesela udostępnić gościom owoce i ciasta. Należy je jednak podać na oddzielnym stole, by nie przeszły ostrym zapachem warzyw i mięs.

Wybór alkoholu to sprawa indywidualna. Obok tradycyjnej wódki, powinny się jednak pojawić inne alkohole, by goście mieli wybór. Z różnorodnością nie należy jednak przesadzać. Coraz więcej osób preferuje wino lub drinki niekoniecznie na bazie wódki (tylko na przykład z ginem, whisky). Z napojów bezalkoholowych najlepiej wybrać soki i wody niegazowane.

Tort weselny to obowiązkowy punkt każdego wesela. Coraz więcej Młodych Par, stawia na bardzo wymyślne i dekoracyjne ciasta. Jednak najważniejszym momentem jest krojenie tortu przez nowożeńców. To chwila bardzo znacząca i symboliczna.

Najważniejsze w planowaniu wesela jest to, by wziąć pod uwagę wszelkie spontaniczne wydarzenia i nie przejmować się małymi wpadkami. Kurczowe trzymanie się planu wprowadza niepotrzebną nerwowość. A taki szczególny dzień powinien zapaść w pamięci wszystkich osób, jako najszczęśliwszy dzień w życiu nowego małżeństwa. Za parę lat przejęzyczenie się przy wypowiadaniu przysięgi małżeńskiej czy złamane krzesło w sali weselnej, będzie świetną anegdotą rodzinną.

powrót